zondag 17 mei 2009

Nog meer kinderen...

Het project loopt goed en de kinderen slaan geen dag over! Er komen nu dagelijks 69 kinderen (het dubbele aantal dan begroot!). We kunnen echter de aanvragen niet meer aan, maar soms kan je niet weigeren.

Deze week werden we geconfronteerd met een alleenstaande moeder met vier kinderen van 5 tot 12 jaar die in een houten bouwval wonen. Zij gaat ´smorgens 5 uur de deur uit om te werken en komt 22.00 uur thuis met een schamel loontje van 10 reais (4 euro) per dag. De kinderen zijn de hele dag alleen en het meisje van 12 jaar is verantwoordelijk voor de verzorging en het eten voor haar broertjes en zusje. Het arme kind kan dit natuurlijk niet aan waardoor ze vaak geen eten hebben, niet naar school gaan en op straat leven. Het jongste kind is gewoon mensenschuw, is boos en slaat om zich heen. Zij blijven nu van 8 tot 17.00 uur bij ons, krijgen een goede maaltijd en gaan naar school met hun nieuwe schrift. Het doet me goed als ik die blije gezichtjes zie.

De aanname van meerdere kinderen betekent dat we meer begeleiders nodig hebben en daar hebben we het geld niet voor. We kampen met ziekte van een collega en de vrijwilligers die zich aangemeld hadden laten het een beetje afweten. We hebben behoefte aan een 2de full-time lerares, want we geven 1,5 uur bijles en 1,5 uur een aktiviteit zoals sport, spel of creativiteit. We gaan nu ook achter lokale fondsen aan, want uiteindelijk heeft iedereen baat bij het feit dat we samenwerken met de buurt.

De aktiviteiten komen langzamerhand van de grond. Voor moederdag hebben de oudere jongens houten onderzetters gemaakt, er zijn handdoekjes beschilderd en luciferhouders gemaakt van ijsstokjes. De houtbewerking is een groot succes. Dit willen ze wel elke dag doen, maar ik heb er de tijd niet voor. Vooralsnog 2x per week. De meisjes leren borduren en hiervoor krijgen we 2x per week extra hulp van 2 moeders.

We bereiden ons nu voor op de junifeesten van São João (St.Jan, 24 juni). Dit is een groot cultureel feest met vlaggetjes, vrolijke muziek, rijdansen, kleurrijke kostuums, maispap, kampvuur en specifieke lekkernijen. Ook wij gaan een dansgroep vormen met de kinderen en de aktiviteiten richten zich op het maken van de kleding, verkoop produkten en de versiering.
Het feest wordt georganiseerd in samenwerking met de kerkgemeenschap met een bingo, kleine kermis en de verkoop van eigengemaakte produkten. Van de opbrengst laten we een uniform maken voor de kinderen, een T-shirtje met een rokje of bermuda. De kinderen hebben weinig en vaak versleten kleding, dus is een extra setje is zeer welkom.

Twee weken geleden hebben we ook een cursus voor volwassenen in huis gehad; Sieraden maken van natuurlijke produkten zoals pitten en zaden. Tijdens de afsluiting werd alles geëxposeerd en kregen we een aantal sieraden die we tijdens ons feest kunnen verkopen. De doelstelling van deze cursussen is dat de mensen zelfstandig iets produceren waarmee ze hun eigen geld kunnen verdienen. Wij helpen soms met een kleine investering vanuit de stichting.

Wilt u ook meehelpen? Uw bijdrage is van harte welkom!

Geen opmerkingen: