zondag 12 juli 2009

Feest van São João (St. Jan)

Op 21 juni hadden wij ons São João feest. Dit is een cultureel feest waar iedereen aan mee doet. Maandenlangs zijn dansgroepen bezig om een originele of traditionele dans in te studeren om deze eind juni op verschillende locaties uit te voeren. Ook wij hebben een dansgroep gevormd met 38 kinderen van het project. Met hulp van een aantal vrouwen hebben we de kleding gemaakt waardoor ieder kind er prachtig, kleurrijk uitzag.

Ons doel was om ons nieuwe project bekendheid te geven in het dorp en geld in te zamelen. We hebben de winkeliers gevraagd of ze iets wilden doneren. Zo kwamen er levensmiddelen om taart te bakken, maispap te maken, saté en traditionele gerechten die wij op het feest konden verkopen. De kapper bood behandelingen aan, de visboer 4 vissen, de kippenboer een gegrilde kip, de kruidenier een voedselpakket, 2 uur gratis internetten van het internetcafé etc. De grotere prijzen voor de bingo waren een ventilator, snelkookpan en strijkijzer, welke ook gedoneerd waren.
Naast de bingo waren er kinderspelletjes zoals ballengooien en een hengelspel, verkoop van eigengemaakte hand- en knutselwerkjes, een loterij en natuurlijk de diverse dansgroepen en zangers uit het dorp die het feest opluisterden. Ofschoon intern niet alles goed georganiseerd was, was het voor allmaal een geslaagd feest. Na afloop hoorden we iedereen enthousiast praten over het feest. En het leuke is dat dit de eerste keer is dat het wat geld heeft opgebracht.
Op 25 juli is de afsluiting van de junifeesten met een wedstrijd voor de dansgroepen, waar ook onze kinderen aan mee doen.

In juli ligt het project stil vanwege de vakantie. Aangezien de medewerkers maar 2 weken vakantie hebben, benutten we de resterende tijd om de begeleiders voor te bereiden op het 2e semester. Ik heb workshops georganiseerd met diverse pedagoges, psychologe en een sociaal werkster. De één praat over planning, de ander over leren en spelen en Eliana (getrouwd met een Nederlander) over het Montesori onderwijs, wat erg enthousiast werd ontvangen. Ook oefenen we met (hand)werkstukjes die we later met de kinderen kunnen doen.

Het laatste half jaar hadden we nog 3 kinderen (Douglas, Fabiano en Cassiano) intern en 2 (Tassio en Tiago) die alleen overdag bij ons waren en sávonds naar huis gingen. Douglas woont nu weer bij zijn oma (83) en broer (20). Hij is blij daar te zijn, maar we zijn er niet gerust over. Oma kan eigenlijk de verantwoording niet meer aan en zijn broer heeft niet veel met hem op. Via de kinderbescherming vragen we nu begeleiding aan. Deze week werd ik gebeld dat Douglas opgenomen was in het ziekenhuis. Ik ben gister bij hem geweest en het gaat gelukig al beter. Hij had een ernstige vorm van uitdroging.
Waar Fabiano en Cassiano naar toe gaan is nog steeds niet duidelijk. Er zijn enkele gesprekken geweest met een psychologe van de kinderbescherming met hun moeder en er is een social rapport opgemaakt. Het is nu afwachten wat de rechter gaat beslissen. Vooralsnog is Fabiano bij ons en zijn broertje is een weekje bij moeder. Tassio en Tiago blijven bij hun moeder maar kunnen deelnemen aan het project als ze dat willen, maar ze zeggen dat ze niet meer komen als ik wegga. Ook de lerares voor de bijles heeft dit al aangegeven. Ik vind dit wel pijnlijk, want ofschoon ik mij niet direct met het project bezighoud, blijkt dat ik een positieve invloed heb en de boel weet draaiend te houden. Het is ook niet makkelijk iedereen naar hun zin te maken. In augustus leg ik mijn functie als coordinator neer om alles goed af te kunnen ronden. Wie de nieuwe coordinator gaat worden is nog niet duidelijk. Er is geen geld om iemand van buiten aan te nemen. Ook de kokkin, waar we zo blij mee zijn, mag waarschijnlijk haar contract niet verlengen.

Maar volgende week ga ik nog een paar dagen naar een huisje aan het strand met 2 collega´s en nemen we Fabiano en Cassiano mee. Het is uiteindelijk zomervakantie en ontzettend warm!!!

Geen opmerkingen: